Vegetariánská krabičková dieta

Bezmasá krabičková dieta je sice určená primárně pro vegetariány, využije ji ale každý, kdo si chce čas od času dopřát jídlo bez masa. Narozdíl od veganských krabiček v nich, s výjimkou masa a ryb, najdete všechny běžné suroviny, a to i mléko, sýry či vejce.

Doporučené krabičkové diety pro vegetariány

Základní principy vegetariánské stravy

Důvodů, proč se někdo stane vegetariánem, může být více. Někdo má tento životní styl spojený s náboženstvím, pro jiného se jedná o etickou volbu ve snaze podpořit práva zvířat. Velmi častý je také přechod na jídla bez masa kvůli životnímu prostředí a nebo prostě jen kvůli chuťovým preferencím. 

Nejčastěji se však lidé k vegetariánské stravě obracejí kvůli zdraví a hubnutí. Správně rozložený jídelníček pro vegetariány může skutečně pomoci s hubnutím a posloužit jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu i některých druhů rakoviny. 

Je však třeba klást důraz na volbu takových vegetariánských jídel, která tělu poskytnou všechny potřebné živiny. Obzvlášť velkou pozornost je třeba věnovat příjmu omega-3 mastných kyselin, zinku, železa, selenu, vitaminu D a B12.

Co vegetariánský jídelníček (ne)obsahuje?

Vegetariánská strava se zpravidla skládá pouze z jídel bez masa. Existují ale různé typy vegetariánů, jejichž preference se z hlediska živočišných výrobků lehce liší. Jedná se o:

  • Lakto-ovo vegetariány – nejí maso, ryby a drůbež, ale nevadí jim vejce a mléčné výrobky
  • Lakto-vegetariány – nejí maso, ryby, drůbež a vejce, ale nevadí jim mléčné výrobky
  • Ovo-vegetariány – nejí maso, ryby, drůbež a mléčné výrobky, ale nevadí jim vejce
  • Pescetariány – nejí maso a drůbež, ale nevadí jim ryby a většinou ani vejce a mléčné výrobky

Pokud si však představíte typicky vegetariánské jídlo, s výjimkou všech druhů masa a ryb může obsahovat jiné potraviny živočišného původu

V případě vegetariánských krabiček tedy počítejte s tím, že k jejich přípravě mohou být použity mléčné výrobky a vejce a z rostlinné říše také ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy, semínka a různé druhy obilovin.

Vegan, který dbá na jídelníček složený z průmyslově nezpracovaných rostlinných potravin, a pravidelně doplňuje vitamin B12vitamin D a vápník, má naprosto plnohodnotný jídelníček.

Veganství představuje bezpečný stravovací systém. Je však také hodně náročný. Každý začínající vegan by se měl nejprve vzdělat, aby si byl schopen sám sestavit čistě rostlinný a přitom zdravý a vyvážený jídelníček

Mnozí vegani si kladou za cíl konzumovat pouze nezávadné potraviny. Z jídelníčku postupně vyloučí nezdravá jídla, smažené pokrmy, živočišné produkty a další potraviny typu cukr a lepek, obecně hodnocených jako zdraví škodlivé, až jim nakonec zbude čerstvá zelenina.

Končí tak u kruté diety, která s opravdovou myšlenkou veganství nemá nic společného. Žít z úzkého segmentu potravin není dlouhodobě možné a hlavně zdravé. 

Při pečlivém plánování každodenního jídelníčku je důležité čerpat ze správných zdrojů, aby si začínající vegani nepoškodili zdraví a ohlídali si příjem všech živin. Při čistě rostlinném jídelníčku jim jinak hrozí zdravotní problémy způsobené nedostatkem živin.