Krabičková dieta bez lepku

Jak napovídá název, bezlepková dieta nezahrnuje potraviny s obsahem bílkoviny zvané lepek – jde především o některé obiloviny jako pšenici, žito a ječmen a výrobky s jejich obsahem. Krabičková dieta bez obsahu lepku se tedy hodí zejména pro osoby s celiakií, lepkovou intolerancí či alergií na pšenici.

Doporučené krabičkové diety bez lepku

Alergie na lepek vs. intolerance

Výraz lepek souhrnně označuje složené proteiny s navázanými sacharidy, které jsou běžnou součástí rostlin z rodu trávovitých, zjednodušeně řečeno obilovin. Nejvíce se tyto látky vyskytují v pšenici, kde tvoří až 80 % jejího celkového obsahu bílkovin.

Důvodem, proč je pro někoho důležité udržovat jídelníček bez lepku, je autoimunitní onemocnění označované jako celiakie, jehož hlavní příčinou je nesnášenlivost lepku. 

Pokud člověk s celiakií dietu nedodržuje, lepek u něj vyvolává zánět sliznice tenkého střeva. Mezi typické příznaky takové reakce patří plynatost, průjem, křeče v břiše, úbytek hmotnosti a celková únava.

Ke vzniku potíží s trávením lepku může vést také lepková intolerance nebo alergie na pšenici, proto i tyto zdravotní potíže obvykle vyžadují speciální jídelníček.

Co v dietě při celiakii (ne)najdete?

Hlavní obiloviny, které se v bezlepkové dietě neobjevují, jsou již zmíněné obiloviny, tedy ječmen, žito a pšenice včetně jejích odrůd, jako je špalda. Ve stravě není zahrnuto ani klasické pečivo, knedlíky, těstoviny, strouhanka, krupice, piškoty, sušenky, či dezerty vyrobené z těchto obilovin. 

Je třeba dávat velký pozor také na potraviny jako paštiky, uzeniny, dressingy, čokoládu a jiné sladkosti, jogurty a pudinky, které mohou obsahovat lepek ve skryté formě – nejčastěji v podobě pšeničného škrobu jako zahušťovadla.

Při celiakii jídelníček často neobsahuje ani klasický oves, který je sám o sobě bezlepkový, ale při zpracovávání může být kontaminovaný jinými obilninami, které lepek obsahují. Prodávají se však i bezlepkové varianty ovsa zpracovávané takovým způsobem, aby byly pro celiaky bezpečné.

Náhražkou výše uvedených obilovin mohou být přirozeně bezlepkové potraviny, jako je amarant, kukuřice, pohanka, quinoa, rýže, sója či tapioka

Krabičkové diety bez lepku samozřejmě obsahují také standardní ingredience jako maso, zelenina, ovoce, luštěniny či ořechy. Máte tak jistotu, že vám vaše snídaně, oběd i večeře přinese všechny důležité živiny, které vaše tělo potřebuje. 

Společnosti, které mají v nabídce krabičky pro celiaky

Vegan, který dbá na jídelníček složený z průmyslově nezpracovaných rostlinných potravin, a pravidelně doplňuje vitamin B12vitamin D a vápník, má naprosto plnohodnotný jídelníček.

Veganství představuje bezpečný stravovací systém. Je však také hodně náročný. Každý začínající vegan by se měl nejprve vzdělat, aby si byl schopen sám sestavit čistě rostlinný a přitom zdravý a vyvážený jídelníček

Mnozí vegani si kladou za cíl konzumovat pouze nezávadné potraviny. Z jídelníčku postupně vyloučí nezdravá jídla, smažené pokrmy, živočišné produkty a další potraviny typu cukr a lepek, obecně hodnocených jako zdraví škodlivé, až jim nakonec zbude čerstvá zelenina.

Končí tak u kruté diety, která s opravdovou myšlenkou veganství nemá nic společného. Žít z úzkého segmentu potravin není dlouhodobě možné a hlavně zdravé. 

Při pečlivém plánování každodenního jídelníčku je důležité čerpat ze správných zdrojů, aby si začínající vegani nepoškodili zdraví a ohlídali si příjem všech živin. Při čistě rostlinném jídelníčku jim jinak hrozí zdravotní problémy způsobené nedostatkem živin.