Krabičková dieta bez lepku
Kde si objednat rozvoz zdravých hotových jídel při intoleranci lepku?
Jak napovídá název, bezlepková dieta nezahrnuje potraviny s obsahem bílkoviny zvané lepek – jde především o některé obiloviny jako pšenici, žito a ječmen a výrobky s jejich obsahem. Krabičková dieta bez obsahu lepku se tedy hodí zejména pro osoby s celiakií, lepkovou intolerancí či alergií na pšenici.
Srovnání bezlepkových krabičkových diet
Krabičková dieta z prémiových surovin se specializací na lowcarb
MyChef Kitchen
Celkové hodnocení
67 %
😃
Nutriční vyváženost
N/A
Nabídka programů
73 %
Cena
60 %
Doprava
75 %
Podpora
73 %
Bezlaktózový program
Stravovací program bez lepku a mléčných výrobků vhodný pro lidi s intolerancí na laktózu nebo s celiakií.
Flexitarian program
Program se sníženým podílem masa a živočišných produktů je ideální pro ty, kteří chtějí konzumaci masa omezit, ale nechtějí ho ze svého jídelníčku vyřadit úplně.
Healthy Balance
Stravovací plán bez cukru a lepku s vyváženým poměrem bílkovin, sacharidů a tuků.
Keto program
Jídelníček založený na principu tzv. ketózy, tedy stavu, kdy tělo jako zdroj energie využívá místo sacharidů tuky.
Lowcarb program
Stravovací plán založený na vyšším příjmu bílkovin a tuků a omezení sacharidů.
Vege program
Program pro vegetariány, kteří si chtějí udržet zdravý a pravidelný jídelníček se zastoupením všech důležitých živin.
Gourmet
Stravovací plán pro ty, kteří ze svého jídelníčku nechtějí vyřadit lepek ani mléčné výrobky. Program se sníženým obsahem sacharidů, dostatkem bílkovin a zdravých tuků.
Originální recepty z čerstvých domácích surovin
Vhodné pro osoby s bezlepkovou či bezlaktózovou dietou
Možnost individuálních úprav jídelníčku
Věrnostní program
Široký rozptyl pro výběr energetické varianty jídelníčku
Vyšší cena
Doprava se platí zvlášť, včetně odběru na výdejních místech
Pestrý a vyvážený jídelníček s rozvozem po Brně
Back2life
Celkové hodnocení
57 %
😊
Nutriční vyváženost
N/A
Nabídka programů
48 %
Cena
100 %
Doprava
35 %
Podpora
66 %
1 300 kcal / den
Program vhodný při redukci hmotnosti a nízké fyzické aktivitě.
1 600 kcal / den
Stravovací plán pro ty, kteří jsou aktivní a usilují o redukci hmotnosti.
1 900 kcal / den
Ideální program pro zlepšení životosprávy, případně redukci hmotnosti.
2 400 kcal / den
Varianta vhodná pro všechny, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu a zlepšit svou životosprávu.
Individuální přístup k zákazníkům
Vhodně sestavená nabídka stravovacích programů
Možnost bezlepkové a bezlaktózové varianty
Nepatří mezi nejlevnější krabičkové diety
Rozvoz pouze po Brně
Na webu chybí konkrétní informace týkající se dovozu objednávek
Jak vybrat krabičkovou dietu?
Krabičková dieta bez lepku: Jaké má benefity a pro koho je vhodná?
V poslední době je lepek označován za viníka a hlavní příčinu řady (nejen) trávicích problémů. Mnoho lidí ho považuje za původce obezity a i když netrpí celiakií ani nejsou na lepek citliví, vyřazují ho ze svého jídelníčku. Nesprávné vyřazení lepku však může mít i své stinné stránky. V tomto článku se proto podíváme na to, zda je bezlepková dieta vhodná i pro zdravé jedince, kdy je vhodné konzumaci lepku omezit a jaké má jeho vyřazení benefity.
Co je to lepek
Lepek je označení pro skupinu bílkovin, která je obsažena v obilovinách, především v pšenici, ječmeni a žitu. Název „lepek“ je skutečně odvozen od slova „lepit“, to však neznamená, že by „lepil střeva“. Množství lepku pouze určuje kvalitu a pružnost těsta a lepí jeho jednotlivé části dohromady. Z běžných potravin obsahuje lepek sladké a slané pečivo, těstoviny, knedlíky, bulgur, kuskus, müsli nebo třeba cukrovinky z lepkové mouky.
Co je to celiakie
Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění postihující sliznici tenkého střeva. Jedná se o stav, který vyžaduje celoživotní dodržování bezlepkové diety, aby se zabránilo poškozování střevní sliznice a s tím souvisejícímu snížení vstřebávání živin. Při trávení se lepek rozkládá na štěpné produkty, které u lidí s celiakií vyvolávají zánětlivou reakci v tenkém střevě. U neléčené celiakie tento zánět postupně ničí střevní klky, které jsou pro správné vstřebávání potravy zásadní. Pokud má jedinec k celiakii genetické předpoklady, rozvíjí se u něj nemoc po určité době konzumace potravin s obsahem lepku – u některých se objeví již v dětství, u jiných propukne celiakie až v dospělosti.
Celiakie vs alergie na lepek
Řada lidí si celiakii zaměňuje s alergií na lepek, ve skutečnosti se však jedná o dvě různá onemocnění, která se liší způsobem reakce těla na lepek. Zatímco celiakie je chronický problém, alergie je akutní reakcí organismu na daný alergen, v tomto případě lepek a ostatní pšeničné bílkoviny. Příznaky alergie se projeví v rámci několika minut až hodin po kontaktu s alergenem. Důležité je také zmínit, že na rozdíl od celiakie, která je celoživotní indispozicí, alergie na lepek může být pouze dočasnou záležitostí.
Přecitlivělost na lepek
Zvláštním typem nesnášenlivosti lepku je tzv. neceliakální citlivost na lepek. Jedná se o stav, kdy dotyčná osoba netrpí celiakií ani alergií na lepek, nicméně dieta pro celiaky mu přináší úlevu a zmírnění zažívacích obtíží, jako je bolest břicha, vyrážka, bolest hlavy či pocit neustálé únavy.
Přínosy bezlepkové diety
Řešení pro osoby s celiakií
Pro lidi s celiakií, alergií na lepek nebo neceliakální citlivostí na lepek je bezlepková strava nezbytná. Speciální jídelníček obsahující potraviny pro bezlepkovou dietu může celiakům výrazně zlepšit kvalitu jejich života a eliminovat trávicí potíže, jako jsou průjmy, nadýmání nebo bolesti břicha.
Lepší trávení
Pokud vás trápí dlouhodobé trávicí problémy, strava bez lepku vám může odlehčit. Bezlepková strava přispívá k obnově střevní sliznice a zařazením vhodných potravin se poškozené trávení může upravit.
Zdravý jídelníček
Pokud máte v plánu změnit svůj jídelníček a stravovat se bez lepku, pravděpodobně vám na zdravé stravě záleží. Benefitem je tedy už jen to, že se nad svým jídelníčkem zamyslíte, zařadíte nové potraviny a ty nevhodné naopak omezíte. Výsledkem tedy může být, že se budete cítit lépe, zbavíte se některých dlouhodobých zdravotních potíží a pravděpodobně také zhubnete nějaká ta kila navíc. Je však důležité si uvědomit, že tento efekt bývá v důsledku celkové změny jídelníčku, nikoliv vyřazením lepku.
Vyhnete se stereotypu
Každodenní pečivo k snídani, na svačinu a často i k večeři, občas prokládané koláčkem s kávou, je pro řadu lidí běžný jídelníček. Bezlepkovou dietou můžete této jednotvárnosti předejít, pokud tedy pouze nenahradíte klasické pečivo bezlepkovou variantou.
Rizika stravy bez lepku
Nedostatek živin
Při dodržování bezlepkové stravy svůj jídelníček ochudíte o řadu důležitých vitamínů a minerálů. Kromě nedostatku vlákniny vám hrozí nižší příjem kyseliny listové, železa a vitamínů skupiny B. Bezlepkový jídelníček by proto měl být vždy sestaven po poradě s odborníkem, aby obsahoval náhradní zdroje těchto živin.
Vyšší obsah tuků a soli
Některé bezlepkové výrobky mají vyšší obsah tuků, trans mastných kyselin a soli, které se do výrobků přidávají ke zlepšení chuti a textury. Jejich nadměrný příjem může zvyšovat riziko srdečně-cévních onemocnění a jiných zdravotních komplikací.
Vyšší cena
Bezlepkové alternativy bývají často dražší než běžné potraviny obsahující lepek. Pro řadu lidí mohou být výrobky bez lepku finančně nedostupné, zejména pokud je nutné přizpůsobit pravidlům bezlepkové diety celý jídelníček.
Omezený výběr a dostupnost
Zejména v menších městech a na vesnicích může být obtížné najít dostatek kvalitních bezlepkových potravin a sestavit jídelníček pro celiaky tak, aby obsahoval vše potřebné. Nabídka výrobků bez lepku se sice postupně rozrůstá, většinu z nich však stále najdeme pouze ve specializovaných obchodech.
Bezlepková dieta pro „neceliaky“
Ve společnosti panují názory, že dieta bez lepku je prospěšná také pro ty, kteří citlivostí na lepek netrpí. Důvodem je, že bezlepkové potraviny jsou lépe stravitelné a méně zatěžují trávicí systém organismu, ačkoliv by zdravá střeva měla lepek bez problémů zpracovat, zejména pokud přijímáme dostatek vlákniny. Někteří lékaři doporučují bezlepkovou stravu jako podpůrnou dietu při dlouhodobých průjmech a jiných trávicích obtížích.
Pro zdravého člověka, kterému lepek nijak neškodí, nemá jeho vyřazení z dlouhodobého hlediska žádný přínos. Jedná se spíše o módní záležitost, která s sebou naopak přináší řadu negativ. Bezlepková jídla mají snížený obsah vlákniny a kyseliny listové, navíc obsahují vyšší obsah tuků, trans mastných kyselin a soli. Nevýhodou je také nízké zastoupení některých vitamínů, především vitamín B. Pokud se i tak rozhodnete stravu bez lepku dodržovat, poraďte se s nutričním specialistou a nechte si sestavit jídelníček nejlépe od odborníka.
Je bezlepková dieta účinná při hubnutí?
Samotné vynechání lepku nemá na hubnutí žádný vliv. To však neznamená, že pokud přejdete na bezlepkovou stravu, nebudete hubnout. Ve většině případů naopak k redukci tuku dojde, a to z důvodu celkové změny stravy. Pokud například běžnou snídani obsahující pečivo s máslem a salámem nahradíte bezlepkovou kaší s ovocem, její energetická hodnota se sníží. Pokud takových změn do jídelníčku zařadíte více, na váze se to pravděpodobně projeví.
Co jíst při bezlepkové dietě
Pokud se rozhodnete bezlepkovou stravu vyzkoušet, pravděpodobně vás bude zajímat seznam vhodných potravin.
Mezi tolerované potraviny se řadí mléko a veškeré mléčné výrobky, vejce, maso, ovoce a zelenina, oleje, ořechy a semínka. Z příloh je možné zařadit rýži, luštěniny nebo například pohanku. Využít můžete také bezlepkové alternativy klasických potravin, které lepek přirozeně obsahují. Hodit se vám pravděpodobně budou bezlepkové ovesné vločky, bezlepkové pečivo nebo bezlepkové těstoviny. Pokud hledáte bezlepkové jídlo na cesty, volte například mix sušeného ovoce s ořechy nebo bezlepkové proteinové tyčinky.
A čemu se při bezlepkové dietě vyhnout? Mezi nevhodné potraviny se řadí vše s obsahem pšenice, žita a ječmene – z běžných výrobků se mezi ně řadí klasické pečivo, těstoviny, sladké tyčinky či zákusky a také alkohol obsahující lepek, tedy pivo.
Ukázkový jídelníček pro bezlepkovou dietu (2 000 – 2 500 kcal)
Snídaně
- bezlepkové ovesné vločky s mandlovým mlékem a ovocem
- ovocný čaj, káva
Svačina
- hummus se zeleninou
Oběd
- rýžové nudle s hovězím masem
Svačina
- bezlepkové müsli s jogurtem a ořechy
Večeře
- quinoový salát s kuřecím masem a zeleninou
Co je to krabičková dieta
Krabičková dieta je speciální způsob stravování, který je založený na konzumaci předem připravených jídel. Výhodou je pravidelná konzumace pokrmů, přehled nad jejich energetickou hodnotou a vyvážená strava. Krabičková dieta bez lepku je ideální pro lidi s celiakií, alergií na lepek nebo pro ty, kteří chtějí upravit své zažívání a konzumace bezlepkových jídel jim prospívá. Jídelníček, který je sestavený pod dohledem nutričních specialistů, zajistí kvalitní a vyváženou stravu i v případě, že je založen na potravinách bez lepku. Nemusíte se tedy obávat, že by ve vaší stravě chyběly důležité složky, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné.
Výhody bezlepkové krabičkové diety
Ušetření času
Plánování a příprava bezlepkových jídel může být časově náročná, v případě krabičkové diety vám tyto starosti odpadají. Ušetří vám nejen čas, ale i starosti s každodenním vařením.
Kontrola nad složením stravy
Odborné sestavení jídelníčku zajistí, že vaše strava bude vyvážená a bude obsahovat pouze potraviny vhodné pro celiaky a také všechny důležité živiny, které mohou být pro osoby stravující se bez lepku deficitní.
Eliminace rizika kontaminace lepkem
Krabičková dieta minimalizuje riziko neúmyslné konzumace lepku, veškeré pokrmy jsou totiž připravovány v prostředí přísných hygienických podmínek.
Nevýhody krabičkové diety bez lepku
Cena
Krabičková dieta, zejména v bezlepkové variantě, může být ve srovnání s přípravou vlastních jídel finančně náročnější. Při dlouhodobém odběru se tak finanční náklady za stravování mohou navýšit, jako řešení se však nabízí odběr krabiček pouze některých dnů v týdnu, případně jen některých chodů.
Omezení surovin
Přestože se většina dodavatelů krabičkových diet snaží připravovat bezlepkové varianty pestré a jídelníček pravidelně obměňovat, může se stát, že se po čase stane monotónní a některé pokrmy z běžného jídelníčku vám začnou chybět.
Závislost na dodavateli
Kvalita a pravidelné doručení jídla v případě krabičkové diety závisí na dodavateli. Pokud doma nemáte zásoby a jste omezeni pouze na bezlepkovou stravu, může vám případný výpadek dodávky způsobit nepříjemné komplikace. V tomto případě je vhodné přečíst si recenze jednotlivých krabičkových diet a vybrat spolehlivého dodavatele.
Prevence rizik spojených s bezlepkovou dietou
Nejen lidé s celiakií, ale všichni, kdo se stravují bezlepkově, jsou ohroženi nedostatkem řady důležitých živin, vitamínů a minerálů.
Deficitní bývá především vláknina, proto do jídelníčku zařaďte dostatek ovoce, zeleniny, ořechů a semínek. Dále je nutné dbát na dostatečný příjem železa, kyseliny listové a vitamínu B. Železo snadno doplníte z různých druhů masa a nemusíte se bát ani vnitřností, ideální jsou například hovězí játra. Pro doplnění kyseliny listové je vhodná listová zelenina, jako například špenát, hlávkový salát nebo zelí. Příjmem této zeleniny snadno doplníte také vitamín B, který najdete i v mase, vejcích a mléčných výrobcích. Možností, jak doplnit deficitní živiny, může být i suplementace vitamínů a minerálních látek v tabletách, kterými zdravé fungování organismu ještě více podpoříte.
Při sestavení bezlepkového jídelníčku se také můžete poradit s nutričním specialistou nebo si objednat některou z krabičkových diet, která bezlepkovou variantu nabízí, a ušetřit si tak nejen čas, ale i starosti s plánováním jídel.
Závěr
- Krabičková bezlepková dieta je ideální forma stravování pro osoby s celiakií, alergií na lepek, případně neceliakální citlivostí na lepek. Jídelníček obsahuje suroviny, které jsou přirozeně bez lepku, případně bezlepkové alternativy běžných potravin.
- Bezlepková strava je vhodná především pro osoby, které mají od lékaře potvrzenou intoleranci či alergii na lepek. Pro zdravé jedince sice jídlo bez lepku není nijak škodlivé, je však nutné zohlednit riziko deficitu některých důležitých živin a adekvátně je v jídelníčku nahradit.
- Výhodou bezlepkové diety je především zlepšení kvality života lidí s celiakií. Zmírnění zažívacích obtíží a lepší trávení mohou pocítit i zdraví jedinci, zejména díky příjmu kvalitních a výživných surovin, které bývají v bezlepkovém jídelníčku hojně zastoupeny.
- Mezi nevýhody bezlepkové stravy patří především vyšší cena a riziko nedostatku některých živin, vitamínů a minerálních látek. Při výběru krabičkové diety proto dbejte na výběr vhodného dodavatele, který si je těchto nedostatků vědom a ve stravovacím plánu deficitní živiny adekvátně doplňuje.
Časté otázky
Co je krabičková dieta?
Hlavním cílem krabičkové diety je eliminovat časově náročné plánování a přípravu jídel a usnadnit konzumentovi dodržování zásad zdravého stravování. Zákazník dostane jídla na celý den, která jsou dostatečně pestrá, a zároveň má přehled o jejich složení a energetické hodnotě.
Pro koho je krabičková dieta vhodná?
Krabičková dieta je vhodná pro všechny, kteří si zakládají na zdravém stravování a nechtějí se starat o plánování a přípravu jídelníčku. Většina zákazníků jsou lidé, kteří mají za cíl zredukovat hmotnost, stravovací režim ve formě krabiček však není jen o hubnutí a nabízí řadu dalších benefitů pro různé typy lidí.
Na co si dát pozor při výběru dodavatele?
Jídelníček by měl být sestavován kvalifikovanými odborníky, kteří dohlíží na nutriční hodnotu a vyváženost jednotlivých programů. Častým nedostatkem je nízká energetická hodnota jídel, která by neměla klesnout pod 5000 kJ. Výjimkou není ani malé množství bílkovin, vápníku a minimum zeleniny.
Zhubnu s krabičkovou dietou?
Jídelní plány krabičkových diet jsou obvykle navrženy s ohledem na optimální kalorický příjem, který pro daný cíl konkrétní člověk potřebuje. Pravidelný a vyvážený jídelníček je klíčem ke zdravému tělu a štíhlé linii, se správně zvoleným programem tedy může být krabičková dieta ideálním způsobem, který vám pomůže zhubnout a cítit se dobře. Pokud navíc dietu zkombinujete se cvičením, výsledný efekt povede k výraznějším výsledkům a zlepšení psychické i fyzické kondice se dostaví rychleji.
Kolik můžu s krabičkovou dietou zhubnout?
Každý člověk má odlišné potřeby a reaguje na různé podněty. Ztráta váhy závisí na mnoha faktorech od rychlosti metabolismu, výchozí váhy až po míru fyzické aktivity daného jedince. Nicméně, pokud si vyberete krabičkovou dietu, která odpovídá vašim individuálním potřebám, úbytek tělesného tuku zaznamenáte, přičemž za zdravé hubnutí se obecně považuje snížení váhy o přibližně 0,5 kg za týden.
Hrozí mi s krabičkovou dietou jo-jo efekt?
Jo-jo efekt nastává, pokud tělo nemá dostatek energie a hladoví. To má obvykle za následek rychlý úbytek váhy, který se vám ale za pár týdnů vrátí zpět a často i s pár kilogramy navíc. Krabičkové diety jsou založeny na pravidelném a vyváženém stravování, pokud tedy vyberete vhodný program s dostatečnou kalorickou hodnotou, jo-jo efektu se bát nemusíte. Díky krabičkám navíc získáte vhodné stravovací návyky, které vám pomohou režim udržet.
Kdybychom vám měli doporučit jednu krabičkovou dietu bez lepku…
⭐️ DOPORUČUJEME: Krabičková dieta z prémiových surovin se specializací na lowcarb
MyChef Kitchen
MyChef Kitchen se zaměřuje především na lowcarb a paleo stravování, nabízí ale i programy pro vegetariány, zastánce vyvážené stravy a nově také pro ty, kdo se nechtějí vzdát lepku a mléčných výrobků.
Výběr programů je tedy dostatečně široký, navíc rozdělený do několika úrovní podle energetické hodnoty v rozmezí od 830 do 3 000 kcal, hodí se proto jak pro redukci, udržení tělesné váhy, tak pro nabírání svalové hmoty.