
Krabičková dieta pro vegany
Krabičkové diety, které nabízí program pro vegany
Základní principy veganské stravy
Veganské jídlo je jedním ze střípků komplexního životního stylu označovaného jako veganství. Spočívá v tom, že se lidé zřeknou všech produktů získaných ze zvířat, a to z etických, environmentálních a také zdravotních důvodů.
Když se k veganské stravě přistupuje správně, skutečně může prospívat lidskému zdraví. Kromě úbytku na váze její přínosy zahrnují například pozitivní vliv na zdraví srdce a potenciál předcházet vzniku cukrovky 2. typu a některým druhů rakoviny.
Je však třeba zdůraznit, že to, co jedí vegani, nemusí být nutně zdravé. I když je jídelníček rostlinný, pokud se skládá primárně ze smažených a tučných jídel, nepomůže to ani srdci ani hubnutí.
Potenciálním rizikem rostlinné stravy je nedostatečný přísun životně důležitých živin. Nejčastěji diskutovaným tématem jsou bílkoviny, kterých vegan potraviny sice obsahují dostatek, ale většinou nemají optimální poměr esenciálních aminokyselin a je tedy třeba kombinovat různé zdroje.
Co se týče vitamínů a minerálů, je třeba hlídat zejména dostatečný přísun železa, selenu, vitamínů B12 a D – poslední dva je obvykle třeba užívat ve formě doplňků stravy.
Co veganský jídelníček (ne)obsahuje?
Veganská strava se od jiných typů diet liší v tom, že neobsahuje žádné živočišné produkty – nenajdete v ní tedy nejen maso a ryby, ale ani mléčné výrobky, vejce či med.
Nemyslete si ale, že byste jako vegan byli hlady. Mezi veganské potraviny patří nejen zelenina a tofu, ale také všechny druhy luštěnin, obilovin a ovoce, stejně tak jako houby, ořechy a semínka.
Často se navíc při vaření využívají vegan potraviny, které slouží jako alternativy k živočišným výrobkům – například různá rostlinná mléka, sýry, jogurty nebo uzeniny. Rozhodně tedy neplatí, že by veganský jídelníček byl nudný.