
Krabičková dieta pro diabetiky
Krabičkové diety, které nabízí program pro diabetiky
Strava při cukrovce (diabetes mellitus)
Diabetes mellitus, známější jako cukrovka, je závažné onemocnění, jehož primárním následkem je příliš vysoká hladina glukózy v krvi. V těle je totiž narušená produkce inzulinu – hormonu zodpovědného za snižování hladin cukru v krvi.
Existují dva hlavní typy cukrovky, a to 1. a 2. typu. V prvním případě organismus není schopen vytvořit vůbec žádný inzulin, avšak pokud má někdo diabetes 2. typu, k produkci inzulinu sice dochází, ale nezpracovává se efektivně nebo ho není dostatek.
U cukrovky 1. typu není zatím jasně známá příčina jejího vzniku. Pokud jde o diabetes mellitus 2.typu, zde hraje roli kombinace genetiky a životního stylu. Obzvláště rizikovým faktorem je nadváha či obezita, vysoký krevní tlak a cholesterol.
Jaké potraviny jídelníček při cukrovce (ne)obsahuje?
Diabetes výrazně zvyšuje riziko rozvoje srdečních onemocnění a cévní mozkové příhody, jelikož je při něm tělo náchylnější vůči ucpávání a kornatění tepen. Lidé si tedy musí především hlídat příjem nasycených tuků a trans tuků, cholesterolu a sodíku.
Kvůli problémům se zpracováním glukózy by jídelníček při cukrovce neměl obsahovat příliš velké množství sacharidů, zejména pak jednoduchých cukrů.
Pokud bychom měli být konkrétní, dieta při cukrovce nezahrnuje polotovary, konzervy a průmyslově zpracované potraviny, tučné maso a mléčné výrobky, tavené sýry, živočišné tuky, bílé pečivo, dezerty a cukrovinky ani slazené nápoje jako limonády, mléčné koktejly či džusy.
Naopak by při cukrovce dieta měla obsahovat potraviny bohaté na vlákninu, mezi které patří zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, ořechy a luštěniny. Velmi důležité jsou i zdravé tuky, takže se v jídelníčku pro diabetes typu 2 obvykle objevují za studena lisované oleje, avokádo a některé druhy ryb.
Kromě toho, co jíst při cukrovce, byste měli řešit i načasování jednotlivých jídel. Pravidelnost je pro stabilizaci příznaků klíčová, a tak by rozestupy mezi snídaní, obědem, večeří a oběma svačinami měly být zhruba stejně dlouhé.